Ekoskolu Rīcības dienas Salacgrīvas vidusskolā

Rīcības dienas ir Ekoskolu aizsākta kampaņa ar mērķi pievērst skolēnu un plašākas sabiedrības uzmanību jautājumiem par videi draudzīgu dzīvesveidu.
Kampaņa mudina Ekoskolu jauniešus un ikvienu skolu pārstāvi būt par pārmaiņu radītājiem vides aizsardzībā, rīkoties pašiem un par atbildīgu rīcību izglītot sabiedrību. Skolēni piedalās pasākumos un akcijās, ko sagatavojušas katras skolas eko-padomes, tā apliecinot savas rūpes par vidi. Arī Salacgrīvas vidusskolā eko-padome sagatavoja rīcības plānu šai nedēļai.

Rīcības dienas pirmdien, 30.oktobrī, iesākās ar visu klašu sagatavotu izzinošu, informatīvu plakātu izstādi “Pārtikas ceļš līdz mūsu galdam”. Plakāti izsmeļoši informē par dažādu produktu izcelsmi, veselīgumu vai gluži pretēji- brīdina, ka tie nebūtu vēlami mūsu ēdienkartē.

Pirmdien aizsākās arī makulatūras vākšanas akcija “Nāc uz skolu ar makulatūras sainīti!”.

Skolēni kopā ar ģimenēm piedalās vēl vienā akcijā “Uzšuj savu iepirkuma maisiņu!”

Izstāde taps 6.novembrī, bet skolēni jau nes uz skolu ļoti interesantus iepirkuma maisiņus, kuri šūti gan no vairs nevalkājamiem krekliem, džinsām, skapjos ilgi gulējušiem auduma gabaliņiem utt. Daži greznāki, daži vienkāršāki. Ir arī tamborēti, adīti. Bet visas radošuma izpausmes varēs novērtēt izstādē. Šīs kampaņas mērķis ir likt aizdomāties par veikalā iegādāto plastmasas maisiņu kaitīgo ietekmi uz vidi.

Skola piedalās projektā “Ēdam atbildīgi!”, tāpēc uz skolu tika aicināts cilvēks, kas varētu ar skolēniem runāt par ēšanas kultūru.

Trešdien notika izcilā šefpavāra Māra Jansona meistarklase “Latvijas mūsdienu virtuve”.

Skolēni uzzināja daudz jauna gan par ēšanas kultūru, ēdiena gatavošanas mākslu. Izskanēja daudz praktisku, interesantu ieteikumu ēdienu pagatavošanā. Māris Jansons uzsvēra, ka ļoti svarīgi sadarboties ar vietējiem zemniekiem un ražotājiem. Svarīgi gatavot ēdienu no mūsu reģionā radītajiem produktiem. Interesantas receptes tapušas no reņģēm.

Sadarbojoties ar vēl citiem līdzīgi domājošiem pavāriem, tapis “Mūsdienu Latvijas virtuves” manifests.

Skolēniem bija iespēja degustēt skuju sīrupu, interesanti pagatavotus kartupeļus, siļķi, mārrutku mērci. Ļoti gardi bija eļļā cepti ķērpji. Bet desertā visi varēja baudīt īpaši sagatavotu saldējumu ar sasmalcinātu rupjmaizi un brūkleņu mērci.

Divas stundas kopā ar Māri Jansonu pagāja nemanot. Par šo meistarklasi skolēni bija tiešām pateicīgi. Kā pats Māris pēc tam teica: “Paldies, ka uzaicinājāt un ka izkrāsojām jauniešu dienu ar iespaidiem!”

Ceram, ka pēc šāda pasākuma skolēni atbildīgi attieksies pret ēdienu, centīsies vairāk ikdienā lietot vietējos produktus, padomās, kā tos interesantāk pagatavot. Ēdīsim atbildīgi!

Bet Rīcības dienas turpinās!

Ekoskolas koordinatore Lolita Valaņina

Atbildēt