Uzzinām par dizainera profesiju

 

31.oktobrī Salacgrīvas vidusskolēniem bija iespēja noklausīties lekciju “ Interjerists un dizainers –nozīmīgas mūsdienu profesijas”. Nodarbība notika ESF projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”Nr.8.3.5.0/16/I/001ietvaros. Nodarbību vadīja Vīva Ieviņa, sertificēta interjeru, mēbeļu un  vides dizainere., kura i izstrādā gan publisko, gan privāto telpu projektus.

Sākumā skolēni tika iepazīstināti ar teorētiskiem jautājumiem – kas ir dizains,  cik dažādi ir dizaina veidi, lektore  bija apkopojusi 10 laba dizaina pazīmes. Svarīga sarunas sastāvdaļa bija informācija par to, kur var apgūt ar dizainu saistītas profesijas. Izrādās, ka detalizētu informāciju par mācību iestādēm un to piedāvātajām programmām var atrast Latvijas dizaineru savienības mājas lapā design.lv  .

Skolēniem bija iespēja virtuāli iepazīties ar 2017. gada Milānas dizaina izstādes darbiem un Londonas dizaina muzeja ekspozīciju.

Otrajā stundā V.Ieviņa pastāstīja par Dizaineru savienības gada balvu, apskatīt dažus darbus, bet tuvāk uzzinājām par viņas pašas iesniegto projektu. Viņa uzsvēra , ka ir  būtiski palīdzēt klientiem apjaust, kādu telpu viņi sev vēlas, kādas ir viņus iedvesmojošās krāsas, kādai ir jābūt tai videi, kurā viņi varētu labi justies. Kāda stila interjers būs vispiemērotākais,  ka dabiskie materiāli palīdz būt skaistiem, radošiem un spēka pilniem. Turklāt interjera dizainers palīdz mājokļa saimniekam ietaupīt laiku, naudu un veselību. Viņa atbildēja uz jautājumiem par to, kā pati kļuvusi par dizaineri, cik daudz visu laiku ir jāmācās, lai sekotu līdzi laikam. Viņa uzsvēra, ka labs interjers ir daudzu cilvēku profesionāls kopdarbs, labs interjerists vada šo procesu un nodrošina gaidīto gala rezultātu.

Šis ir Lailas Bisenieces un  Vīvas Ieviņas privātmājas interjers pārbūvētai Jūrmalas vasarnīcai  , darbs , ka bija iesniegts Dizaineru gada balvai:

“ Deviņdesmitgadīgai vasarnīcai, kas pārbūvēta pēc Ārijas Vītiņas projekta, veidots elegants ziemas mājas interjers, kas ir stilistiski sakņots pagājušā gadsimta sākuma eklektikā un kalpo saimnieku ērtībām, un ir labs fons dzimtas relikvijām: dažādām senām mēbelēm, pulksteņiem, traukiem, ceļojumu veltēm un mākslas darbiem. Autores izveidoja tikai šim namam raksturīgu noskaņu, izmantojot izteiksmīgas pērļu pelēkā nokrāsas sienās, silti pelēkas flīzes – apsildāmās grīdās un smalki tonētu balto krāsojumu – durvīs, aplodās, palodzēs un masīvajās grīdlīstēs. Viens no interjera būtiskākajiem elementiem ir Jāņa Straupes radītās kāpnes. Jaunprojektētās virtuves un priekšnama mēbeles apzināti veidotas nedaudz robustas, sedzoši krāsotas sienām tuvā tonī, lai nekonkurētu ar antikvārajiem priekšmetiem.”

Svarīga atziņa, kas ir arī , ka ja mēs arī nebūsim dizaineri vai ražotāji, mēs vienmēr būsim patērētāji. Šī pieeja ir izmantota arī Londonas dizaina muzeja noformējumā: designer-maker-user.

Inta Cirša, pedagogs-karjeras konsultants

Atbildēt