9.a klase iepazīst karavīra profesiju Ložmetējkalnā un cep maizi maiznīcā “Lāči”

9 . a klase iepazīst  karavīra profesiju Ložmetējkalnā un cep maizi maiznīcā  “Lāči”

Šī gada janvārī saņēmām Karjeras projekta vadītājas Intas Ciršas piedāvājumu pieteikties ekskursijai (ESF projekts “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” Nr.8.3.5.0/16/I/001), lai uzzinātu par kādu profesiju. Daudz nedomājot, izlēmām doties uz Ložmetējkalna kara muzeju un maizes ceptuvi “Lāči”.

  1. februāra rīts nebija pārlieku auksts (tikai -5grādi), tomēr spējām iejusties latviešu strēlnieku ādā. Vēlāk Samanta atzina, ka bijis interesanti uzzināt par Ziemassvētku kaujām, par tā laika ieročiem un dzeloņstiepļu lielo nozīmi šo kauju laikā. Madarai patika, ka varēja paturēt rokā granātu, sajust, cik tā smaga, un iztēloties, cik grūti bija kareivjiem skriet ar 4 granātām rokā pa sniegu un tad tās mest pretinieku pozīciju virzienā. Vairāki skolēni atzina, ka muzejā bijis interesanti, jo bija atraktīvs gids, kurš spēja radīt interesi, likt sajust armijas disciplīnu un iesaistīt sportiskās aktivitātēs.

Iepazinuši grūto karavīra dzīvi, devāmies uz maiznīcu “Lāči”. Tā mūs sagaidīja ar siltumu un maizes smaržu. Jau pašā sākumā klases vecākais Valters iemēģināja roku rupjmaizes kukulīša izveidē un ielikšanā krāsnī. Viņš atzina, ka darbs tādā karstumā viņu nevilina. Ir grūti 12 stundas pēc kārtas cept maizi.

Nedaudz iepazinām arī konditora profesiju. Kopā visa klase, mainoties zēniem un meitenēm, izveidojām kliņģeri, un katrs izveidojām savu sapņu cepumiņu. Ceptuvē varējām redzēt, kā strādā cepēji un maizes fasētāji, uzzināt, kā un uz kurām valstīm tiek eksportēta “Lāču” maize.

Nākamajā dienā baudot pašu izveidoto maizīti un gardo kliņģeri, Signe atzina, ka šī ekskursija satuvināja klasi vēl vairāk, attīstīja mūsos spēju sadarboties.

Paldies par jauko ekskursiju!

9.a klase, klases audzinātāja Ilona Antonova

P.S. Paldies, ka uzaicinājāt nodegustēt pašcepto maizi un kliņģeri.

PKK Inta Cirša

Atbildēt